La Primavera Maastricht

Info

Jeanne Dekkers Architectuur heeft in een team met RO groepMulleners Vastgoed en ZOETMULDER een ontwerpvisie gemaakt voor het braakliggende terrein tussen Heugemerveld en Il Fiore in Maastricht. In opdracht van Woningstichting Servatius is een ensemble van drie bouwblokken ontstaan met ieder een eigen invulling, positionering en karakter. De bouwblokken staan los op het verhoogde maaiveld omringd door een groene binnenwereld.

Onze visie ‘La Primavera’ is gebaseerd op de uitgangspunten: verbinden en vergroenen. We versterken de stedenbouwkundige verbinding tussen Heugemerveld, het Céramique terrein en de poorten van Il Fiore. De positionering van de bouwblokken en de entrees is afgestemd op de omringende bebouwing en routing. Hierdoor wordt La Primavera onderdeel van de aanwezige structuur. Vervolgens vergroenen we de nieuwe openbare binnentuinen en verbindingen. Auto’s en bergingen verdwijnen onder het verhoogde maaiveld. Zo vormen we een groen, veilig en inclusief woonklimaat waar duurzaamheid, natuurinclusiviteit en woongenot samengaan.

De ontwikkeling, totaal ca. 10.000m2 BVO, bestaat uit 24 sociale huurwoningen en 63 koopappartementen verdeelt over drie bouwblokken. Het geheel is gelegen boven op een collectieve parkeergarage met daarboven de openbare groene tuin. Elk bouwblok heeft binnen het ensemble zijn eigen karakter, maar steeds in verbinding met elkaar en de omgeving.

De drie bouwblokken krijgen identiteit door kleur en detail. De materialisatie bestaat uit drie verschillende kleuren baksteen welke aansluiting vinden bij de bebouwing uit de omgeving. De steensortering komt voort uit lokale kleisoorten en een nabijgelegen fabriek om zo de milieu-impact van het materiaal te reduceren. De details op de koppen en zijkanten zijn geïnspireerd op – La Primavera – de lente. Abstracte bloempatronen worden vertaald naar een structuur van baksteen. Deze verschillende bloempatronen geven identiteit aan de bouwblokken los en als geheel.­

Details

Opdrachtgever Woningstichting Servatius, Mulleners Vastgoed, RO Groep Project La Primavera
Grootte 10.000 m² Ontwerp 2020

Zie ook