Westerschans 1B Goes

Info

Westerschans 1B wordt gekarakteriseerd door zijn golvende balkons en bevat royale appartementen op een transparante plint met winkelruimte. Dit is de tweede fase van het stedenbouwkundige inpassingsplan dat Jeanne Dekkers Architectuur en ZOETMULDER ontwierpen voor het gehele Westerschans gebied.

De stedenbouwkundig bepaalde horizontale uitwerking is doorontwikkeld tot een rondlopende en golvende balustrade. Deze geeft het gebouw een krachtige identiteit binnen het stedenbouwkundige ensemble. De gegolfde balkons hebben zicht over het water aan de oostkant en vangen het zonlicht uit het zuiden in de naar voren stekende punt. Tegelijkertijd geeft de gegolfde punt op de galerij aan de westkant een extra semi-private buitenruimte met avondzon. De gegolfde vorm refereert aan het alom vertegenwoordigde water en de uitkraging rondom zorgt voor passieve zonwering om oververhitting tegen te gaan. Het complexe totaalbeeld is haalbaar gemaakt door één gegolfde mal gespiegeld toe te passen per verdieping. Ook zijn er twee vluchttrappen opgenomen in de golving van de galerij. Zo worden de expressieve balkons een integrale ontwerpoplossing.

Westerschans 1B bevat 29 ruime appartementen verspreid over vier verdiepingen met een gevarieerd woningaanbod. Er zijn zes woningtypes, van standaard appartementen tot luxe penthouses, allemaal gekarakteriseerd door de golvende balkons met een royaal uitzicht over het water. De hoekappartementen hebben aan de kopgevel een extra balkon of terras. De bovenste verdieping is uitgevoerd met een set-back om de horizontaliteit van het bouwblok te benadrukken. Op de begane grond bevinden zich meerdere winkelunits die zowel verbonden zijn met het hoger gelegen winkelgebied als de lager gelegen kade. Onder het gebouw bevindt zich een half verdiepte parkeerkelder.

Westerschans 1B vormt een belangrijke stedenbouwkundige schakel in de Westerschans. De afgeronde en transparante vormen van de winkelplint verbinden het hoger gelegen winkelgebied met de lager gelegen autovrije kade. Centraal in de plint is een ruime doorgang met zicht naar het water. Hier is de hoofdentree van het appartementengebouw en een hellingbaan naar de kade. Het water kan ook bereikt worden met brede luie trappen langs het gebouw. Aan de kade is langs de gevel ruimte gemaakt voor geïntegreerde plantenbakken met zitjes.

De materialisatie sluit aan bij de rest van de Westerschans, zodat er een natuurlijke eenheid ontstaat in het gebied. De zandgele hoofdmaterialisatie is afgeleid van de zandgele IJsselstenen uit het oude centrum van Goes. Deze kleur komt terug in de zandgele hekwerken en zandgele gladde bakstenen. Op de galerij wordt de onderste meter metselwerk uitgevoerd in gele baksteen en de bovenste in bruine baksteen. De gele baksteen ligt visueel achter het golvende gele hekwerk, hierdoor wordt de horizontaliteit van de gevel benadrukt. De bruine baksteen valt juist samen met de schaduw die de balkons op de gevel werpen. Zo wordt een accent gelegd op de dieptewerking van de gevel en de expressieve werking versterkt.

Details

Opdrachtgever RWS Projecten, Marsaki Project Westerschans 1B
Grootte 7.870 m2 Oplevering 2020
Aannemer Van der Poel

Zie ook

Nieuws

18 11 21

Westerschans 1B is genomineerd voor de Betonprijs! Westerschans 1B, een ontwerp van Jeanne Dekkers Architectuur en ZOETMULDER, is één van de drie genomineerde binnen de categorie Woningbouw. Helaas is de uitreiking vanwege aangescherpte corona maatregelen uitgesteld…

07 06 21

Publicatie Bouwwereld 04/2021: Mooi GedaanPublicatie De Bevelander: Tweede fase WesterschansPublicatie NOOK 2-2021: Zeeland Skies, Westerschans 1B (EN)Artikel Architectenweb: Appartementen met golvende buitenruimten Artikel De Architect: Westerschans 1B GoesArtikel Stedebouw & Architectuur: Golvende balkons en royale appartementenArtikel Tektoniek: Architectonisch beton Artikel Archidat Bouwformatie: Westerschans…

Lees ook