Boerderij ‘Grubbehoeve’ Banholt

  • Boerderij 'Grubbehoeve'

Info

Deze van oudsher bestaande carréboerderij in het glooiende landschap van Zuid-Limburg is herbestemd tot woonhuis met atelier, expositieruimte en vakantiewoningen. Op deze unieke locatie in Banholt, waar ooit een atelier waar speerpunten werden gemaakt te vinden was, meandert nu een grubbe over het terrein. 

De authentieke vorm van de carré wordt op een hedendaagse manier hersteld door middel van het terugbrengen van de oorspronkelijke ommuring als abstracte houten wand. Deze met houten latten beklede wand begint als gevel van de schuur en loopt via de carport door als wand. De binnenplaats, die op het gebied van vormgeving en maatvoering geïnspireerd is op de ongelijke symmetrie in Japanse zentuinen, komt door deze ingreep weer centraal te staan. Het hoogteverschil dat hier aanwezig is wordt beaccentueerd door het watersysteem.

De traditionele paardenstal met schuur zijn verbouwd tot werkplaats/atelier. Bestaande gevelopeningen zijn hergebruikt, maar er zijn ook grote doorbraken gerealiseerd die het prachtige landschap inkaderen en het daglicht laten binnenstromen. Grenzend aan deze kaders zweven grote terrassen, waaronder het glooiende landschap doorloopt. In het midden van het gebouw is een roestvrijstalen kern geplaatst waarin de keuken, badkamer en het toilet zijn opgenomen. Een tweetal compleet houten ronde trappen verbindt de twee verdiepingen. Het atelier waadt in natuurlijk noorderlicht dat door een grote lichtkoepel in het dak binnenkomt

Dit project is ontstaan uit liefde voor de omgeving en respect voor de tradities van de plek, waardoor dit een uniek en spraakmakend geheel is geworden.

Details

Opdrachtgever Prive Project Woonhuis en atelier
Type Herbestemming, Interieur, Woningbouw Locatie Limburg, Banholt
Grootte 800m2 Oplevering Begin 2016
Adviseurs Ingenieursbureau Wouters VOF Sittard-Geleen Aannemer Laro bouw

Zie ook