Zwembad De Krommerijn Utrecht

Info

Het zwembad De Krommerijn is het enige openluchtzwembad in Utrecht en is eigendom van de gemeente. Uniek is dat de voorziening het hele jaar door gebruikt wordt. In de zomerperiode is het een openluchtzwembad, ‘s winters overdekt men het bad met een opblaashal en wordt het gebruikt voor zwemtrainingen. Bij de algehele renovatie van het bad is gekozen voor een meer permanente, duurzamere en stijlvollere oplossing: een te openen, met lucht gevuld kunststof dak, met sterk isolerende kwaliteiten. 


Als inspiratiebron voor het nieuwe bad koos Jeanne Dekkers Architectuur de bijzondere ligging van het bad aan de Oude Rijn, een plek met duidelijke sporen van de Romeinse tijd. Bij de Romeinen maakte het ritueel van baden en saunabezoek een belangrijk deel uit van de samenleving: het leek een passende ambiance voor het nieuwe zwembad. Het ontwerp voorziet in een omloop van het bad met zuilen die het te openen dak dragen. Deze omloop kan tevens als tribune dienen bij wedstrijden. De structuur en de maatvoering van het gebouw zijn vooral ook zichtbaar in de stoere, karakteristieke uitstraling van de architectuur.

Het bad is een aantrekkelijk plaats geworden waar mensen uit Utrecht en omgeving, jong en oud, graag naar toe komen om er prettig te verblijven, te recreëren en te sporten.

Details

Opdrachtgever Gemeente Utrecht Project renovatie en nieuwbouw zwembad
Type Publieke gebouwen Locatie Weg tot de Wetenschap, Utrecht
Bekijk op de kaart
Grootte 4.400 m² Oplevering 2013
Adviseurs CAM Vermeij, Uden (constructies) Berkhof Boerboom, Leusden (installaties) Bastenhof Consultancy, Ede (zwembadtechniek) Peutz, Zoetermeer (bouwfysica) Ingenieursbureau Utrecht (IBU) (landschap/terrein)