Stadskantoor Leeuwarden

Info

Sinds 1994 heeft Leeuwarden een nieuw stadskantoor. De omgeving kenmerkt zich door kleinschalige en historische bebouwing. Om hierin een grootschalig programma in te kunnen passen, werd gekozen voor een compositie van autonome bouwdelen in plaats van één volume. De compositie fragmenteert gebouw en plek en geeft daarmee ruimte terug aan de stad. De toegang loopt door het historische Burmaniahuis en gaat vervolgens via een publieke stadshal naar het Oldehoofsterkerkhof met zijn karakteristieke toren.

Aan de westzijde van de hal bevindt zich het bestuursgebouw met op de begane grond de belangrijkste baliefuncties. Dit boogvormig bouwvolume herstelt de zichtas op de oude kerk en is door middel van bruggen verbonden met het vierkante kantorenblok aan de andere zijde. Dit blok omsluit een patio. Opvallend zijn de detaillering en het kleurgebruik. De maatvoering is afgestemd op de omliggende bebouwing en is tot in de details doorgevoerd. De kleuren zijn geïnspireerd op veel voorkomende kleuren elders in de binnenstad.

Details

Opdrachtgever Gemeente Leeuwarden Project Nieuwbouw en renovatie voor stadskantoor
Type Publieke gebouwen Locatie Leeuwarden
Bekijk op de kaart
Grootte 16.000 m² Oplevering 1994
Adviseurs Corsmit Consulting Engineers, Rijswijk (constructie) Eta Adviesburo’s, Veldhoven (installaties) EGM engineering BV, Dordrecht (bouwfysica)