Renovatie Limburgs Museum Venlo

Info

Jeanne Dekkers Architectuur heeft een renovatieplan opgesteld voor het Limburgs Museum in Venlo. De toegankelijkheid en uitnodigende uitstraling worden vergroot, tegelijkertijd blijft de bestaande karakteristieke identiteit van het gebouw behouden. Door de gevel te openen, een parkachtig voorterrein toe te voegen, de naam van het museum te verplaatsen en het interieur te vernieuwen krijgt het museum een nieuw gezicht!

Het plan voor het voorterrein, in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten, zorgt ervoor dat het gebouw in het groen komt te staan. Het Limburgs Museum komt hierdoor centraal in het park te liggen en vormt de kenmerkende entree van het museumkwartier. Bovenop het glazen entreevolume worden sierlijke letters van gevouwen staal geplaatst om zo de nieuwe entree aan te duiden. De gevel wordt zo transparant mogelijk gemaakt om vanuit het interieur een verbinding te creëren met het groene voorterrein.

Het interieur van het entreegebied krijgt een nieuwe welkome uitstraling. De interieurelementen zijn ontworpen om samen te smelten met de karakteristieke, stoere identiteit van het gebouw. Er is inspiratie gevonden in de kleuren en materialen van het gebouw en een aantal prominente stukken uit de museumcollectie.

Om het museum te verbinden met de publieke ruimte is gekozen om het oude tankstation te transformeren tot café. De oorspronkelijke indeling van het tankstation vormt de inspiratie voor de nieuwe indeling. Zo wordt de balie in het midden geplaatst, worden er zitplekken gemaakt langs de ronde gevel en komt er onder de vleugels, waar vroeger getankt werd, een uitnodigend terras.

De renovatie plaatst het museum opnieuw krachtig op de kaart als entree van de binnenstad van Venlo.

Details

Opdrachtgever Provincie Limburg en Limburgs Museum Project Renovatie museum
Type Publieke gebouwen Locatie Keulsepoort 5, Venlo
Bekijk op de kaart
Grootte 7.600 m² Ontwerp 2021
Adviseurs Palte constructies, Bremenbouw advies Aannemer Maasveste Berben Bouw, Keijsers Interiors, Energa, Unica

Zie ook

Nieuws

01 12 20

Voor het Limburgs Museum in Venlo hebben wij een renovatieplan opgesteld waarbij het museum zich op maakt voor de komende 25 jaar. Het museum is het eerste gebouw dat Jeanne Dekkers onder haar eigen naam…

14 04 20

Het Limburgs Museum is in 1995 ontworpen door Jeanne Dekkers Architectuur. Na een succesvolle uitbreiding in 2012 is het Limburgs Museum toe aan een nieuwe renovatie en verduurzaming. Uitgangspunten zijn een groene en transparante entree en een nieuwe publieke…