Artikel Facto: ontwerpen vanuit de zintuigen

Jeanne Dekkers werd door Paula Jansen van het online magazine Facto geïnterviewd. Zij legt in het artikel uit hoe de zintuigelijke beleving wordt geïntegreerd in het ontwerp van een prettige kantoor omgeving. Het gaat om de synergie zoals de titel van het artikel al impliceert: ‘Iemand kan het een rotruimte vinden, alleen omdat het geluid fout is’.

Lees hier het artikel op de site van Facto, of hieronder alvast een intro.

Het kantoor wordt steeds meer een plek om te ontmoeten en om de verbinding met collega’s en de organisatie te leggen. Dan is het belangrijk dat het kantoor daarvoor een fijne plek is. Jeanne Dekkers is daar al een stuk langer mee bezig. Bij haar architectenbureau is het uitgangspunt voor elk ontwerp de zintuigelijke beleving, die zorgt voor de juiste sfeer en het verhaal van de organisatie vertelt. Daarmee vertrekken ze vanuit een heel andere filosofie dan de meeste bureaus. En daar vertelt Dekkers graag over.

Al vroeg wist Dekkers dat ze architect wilde worden. Ook de aandacht voor de sfeer in een gebouw zat er al vroeg in. Ze vertelt: “Ik was altijd heel erg bezig met die beleving, hoe mensen zich voelen in een ruimte. Overal waar ik zelf liep, dacht ik na over hoe ik me voel en hoe dat komt. Op de TU Eindhoven, waar ik architectuur heb gestudeerd, leerde je toen vooral de techniek van het bouwen. Over die andere kant ging het verder eigenlijk nooit.”

Zie ook