Politiebureau Hengelo

Info

Het politiebureau ligt aan de rand van de binnenstad van Hengelo en huisvest de afdeling Hengelo Centrum Zuid, het districtsbureau Midden en Noord-Oost Twente en een cellencomplex. Om veiligheid te garanderen, is nadrukkelijk gebruik gemaakt van losse circuits die geruisloos in elkaar overgaan. Het gebouw bestaat uit drie delen. De entree ligt aan een voetgangerszone en een verhoogd voorplein. Deze biedt toegang tot een bouwdeel met publiekstoegankelijke ruimtes. De ovale vorm geeft het volume een informeel karakter. De vluchttrap ligt hier als een soort sculptuur op de kopruimte.

Zowel het plein als de gevel zijn – toepasselijk – uitgevoerd in kobaltblauwe baksteen. Het kantoorvolume is formeler van karakter en bevindt zich aan de straat. Een lichte knik breekt de gevel en geeft de plek aan van het achterliggende cellenblok. Dit grenst aan een historische steeg. De kantorenstrook is met het cellencomplex verbonden door een glazen gang. Het interieur van het politiebureau heeft frisse kleuraccenten. Dit werkt ruimtelijk, geruststellend en inspirerend.

Details

Opdrachtgever Politie Midden en Noord-Oost Twente Project nieuwbouw politiebureau
Type Publieke gebouwen Locatie Willemstraat/ Marskant, Hengelo
Bekijk op de kaart
Grootte 5.500 m² Oplevering 2004
Adviseurs ABT, Velp (constructie) Adviesbureau Wiecherink BV, Enschede (installaties) Adviesbureau Peutz & Associés BV, Mook (bouwfysica)