Open Club Klimmen

  • Visualisatie door Case Study Homes

  • Visualisatie door Case Study Homes

Info

Jeanne Dekkers Architectuur heeft samen met ZOETMULDER, Bureau Verbeek, IMd en Nelissen een integrale ontwerpvisie gepresenteerd voor Open Club Klimmen. Een multifunctionele ontmoetingsplek voor alle bewoners van Klimmen waar onderwijs, zorg, cultuur, sport, ondernemerschap en het verenigingsleven samenkomen. Het geheel is gelegen in het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap op een steenworp afstand van het centrum van Klimmen met zijn karakteristieke kerktoren. In onze visie bestaat een vergaande integratie van stedenbouw, landschap, gebouw en duurzaamheid. 

De relatie tussen Open Club Klimmen en het dorp Klimmen wordt aangezet door een sterke landschappelijke zichtlijn. Deze loopt tussen de kerktoren, het Hart van Open Club Klimmen en het heuvelachtige landschap. De zichtlijn wordt versterkt door een waterlijn die naar beneden stroomt over een traditioneel graftenlandschap. Dit landschap bestaat uit verschillende terrassen waarin parkeren, fietsen, een moestuin en fruitbomen landschappelijk zijn ingepast. Het oude Kerkepad slingert sierlijk over de terrassen en verbindt Open Club Klimmen met het dorpscentrum. Het gebouw beweegt mee met de hoogteverschillen van het landschap en is gedeeltelijk in de grond verzonken. Er ontstaat een gebalanceerd gebouwvolume met respect voor het landschap waar vanaf het graftenlandschap het achterliggende heuvelland zichtbaar blijft. 

Open Club Klimmen is een alzijdig gebouw dat bestaat uit een centraal Hart met drie vleugels die de gemeenschap van alle zijden welkom heet. De vleugels bestaan uit drie clusters: het Kindcentrum, de Sporthal en de Kantine met verenigingsfuncties. De clusters zijn zo geplaatst dat ze verbinding zoeken met bijpassende landschappelijke buitenruimtes, zoals het voorplein, een terras, de sportvelden of omsloten speelplein. De identiteit van de clusters wordt zichtbaar doordat zij elk een herkenbare kop hebben met een schuine kap, hoogteaccent of overstek.

In het Hart komen de verschillende gebruikers samen. Hier bevindt zich de collectieve hoofdentree, de gedeelde functies en een multifunctionele tribunetrap met zicht op het landschap. Het Hart van het gebouw wordt doorkruist door de landschappelijke zichtlijn. Steeds als men zich door het Hart van Open Club Klimmen beweegt komt de zichtlijn richting de kerk en het Limburgse landschap tot leven. 

Details

Project Visieontwerp OCK
Type Combinatiegebouwen, Onderwijs, Zorg Locatie Klimmen
Ontwerp 2020
Team

Zie ook