Atolplaza Lelystad

Info


De multifunctionele accommodatie Atolplaza maakt deel uit van de revitalisering van een jaren tachtig wijk in Lelystad. Verschillende voorzieningen die in de wijk verspreid waren, krijgen er onderdak. Het gebouw, een brede school met appartementen, fungeert als duidelijk herkenbaar baken. Samen met de kerk en het drukbezette Johan Cruijf voetbalveldje is Atolplaza het nieuwe hart van de Atolwijk geworden.


Het gebouw is als basis twee verdiepingen hoog. De drie lagen appartementen liggen op de kop en geven als vanzelf de hoofdentree aan. Deze wordt extra gemarkeerd doordat de gevel hier over twee verdiepingen terug ligt en een luifel van stedenbouwkundig formaat creëert. De sporthal is aan de achterzijde als een doos in het volume gestoken. De gevel bestaat uit een mozaïek van drie kleuren metselwerk die refereren aan de grijstinten in de wijk. Het patroon verbindt alle identiteiten en volumes en geeft het gebouw samen met de kleuraccenten bij de entrees een eigen gezicht.


De hoofdentree komt uit in de centrale hal van waaruit er zicht is op alle functies. Elke school heeft naast deze centrale hal ook zijn eigen domein en plek voor vieringen. De fotoprint van de onderwaterwereld op het centrale voorzieningenblok is gekozen in overleg met alle gebruikers en is voor beide scholen een belangrijk beeldbepalend element. Verschillende lichtkappen geven het gebouw een licht en transparant karakter.

Details

Opdrachtgever Gemeente Lelystad Project 2 basisscholen (openbaar en islamitisch), buurtcentrum, wijkpost, Icare/GGD, jongerencentrum, sportzaal, digitaal clickpunt/mediatheek, kinderopvang, woningen
Type Combinatiegebouwen, Onderwijs, Publieke gebouwen, Woningbouw Locatie Schor 1 (Atolwijk), Lelystad
Bekijk op de kaart
Grootte 6.800 m² MFA, 2.050 m² woningen Oplevering 2011
Adviseurs Adviesburo Tielemans, Eindhoven (constructies), Nelissen Ingenieursbureau, Eindhoven (installaties) Aannemer Plegt Vos Joustra, Lelystad