Voorzieningenhart Oosterhout Nijmegen

Info

Als een baken ligt voorzieningenhart ‘De Klif’ in een nieuwe woonwijk van Oosterhout. Het gebouw combineert een basisschool, kinderopvang, sportzalen, kunsteducatie, jongeren- en wijkcentrum. De instellingen zijn gegroepeerd rond het hart van het gebouw: het centrale binnenplein. De ruimtes die overdag in gebruik zijn, liggen in de punten. De meer openbare ruimtes liggen centraal. Kleurgebruik accentueert de verschillende functies. Het theater en de sporthal liggen in ‘dozen’ op plateaus aan het binnenplein. De eterboard gevelbekleding loopt hier naar binnen door. Grote daklichten lichten de looproutes en knooppunten aan. De lange binnenwand is uit het lood gezet. Hierdoor ontstaat een verrassende ruimtewerking. Dit is ook het geval bij de golvende entreegevel. Een royale trap leidt naar de ingang, waar de gevelpanelen naar binnen buigen. Van verre is hierdoor duidelijk is dat de ingang zich hier bevindt. De gevelconstructie bestaat uit staal met een eterboard bekleding, een slimme toepassing van eenvoudige materialen. In het hele gebouw zijn de installaties geïntegreerd. Hierdoor is de ruimtewerking optimaal.

Details

Opdrachtgever Gemeente Nijmegen Project Brede school, nieuwbouw voor educatie, sport, kunst en welzijn
Type Combinatiegebouwen, Onderwijs, Zorg Locatie Pijlpuntstraat 1, Nijmegen
Bekijk op de kaart
Grootte 8.285 m² Oplevering 2004
Adviseurs Royal Haskoning, Nijmegen (constructies en installaties) Aannemer Dura Vermeer, Rosmalen