OSG Piter Jelles Leeuwarden

Info

Deze ‘twee-in-één-school’ bevindt zich in de groene zone van een wijk in Leeuwarden-Noord. De school staat op een speciaal ontworpen eiland en fungeert letterlijk als brug naar het onderwijs. Het gebouw rijst kloek op in de omgeving. De geveldoorsnede kraagt steeds verder uit, waardoor het gebouw elegant wordt en ook de centrale binnenruimte meer licht ontvangt. De bakstenen gevel heeft een duidelijke horizontale geleding, hetgeen de plasticiteit vergroot. Eenzelfde belijning is toegepast in de houten binnenwanden. Elk van beide scholen heeft één vleugel. Deze is afzonderlijk te gebruiken, maar kan ook aan de rest worden gekoppeld. De onderwijsruimten liggen langs de gevels. In het hart bevinden zich de functies die geen daglicht eisen en zijn geaccentueerd door een peervorm en -kleur. Een ruime vide brengt alle functies samen. Ronde daklichten benadrukken de heldere structuur. Transparantie naar de lokalen toe is bereikt door glas, op zodanige hoogte aangebracht dat leerlingen niet worden afgeleid.

Details

Opdrachtgever Openbare Scholengemeenschap Piter Jelles Project Middelbare school mavo t/m atheneum
Type Interieur, Onderwijs, Publieke gebouwen Locatie Leeuwarden
Grootte 6.425m2 Oplevering 2006
Adviseurs Adviesbureau Tielemans, Eindhoven (constructies), Adviesbureau Technical Management, Groningen (installaties), Adviesbureau Technical Management, Amersfoort (bouwfysica) Aannemer Friso Aannemingsmaatschappij BV, Sneek

Zie ook