Cultureel Centrum Belfeld

Info

Het culturele centrum De Hamar ligt op de plek van een voormalige meubelmakerij in het centrum van Belfeld. De sporthal en bibliotheek zullen blijven bestaan, het middengedeelte met grote zaal en activiteitenruimten zal plaats maken voor nieuwbouw.


De nieuwbouw wordt zo ontworpen dat er een plein aan de Julianastraat ontstaat dat samen met het Koninginneplein en Muldersplein een nieuwe route door het centrum vormt. Het plein is tevens één van de twee entrees naar het gebouw, een plek om te verblijven en te ontmoeten. De inrichting van het plein, met terras, groenvoorzieningen en zitelementen, sluit met zijn ronde vormen aan bij het dorpse karakter van Belfeld.
De entrees aan het Hamarplein en aan het nieuwe plein zijn transparant en uitnodigend. Ze komen uit in de centrale foyer. Hieromheen zijn alle functies gelegen: de bar, grote zaal, de drie activiteitenruimten en de bestaande bibliotheek. Deze laatste zal een nieuwe ingang krijgen aan de foyer. Binnendoor is tevens een verbinding met de bestaande sporthal en het nieuwe gezondheidscentrum. Deze zijn ook met een eigen entree vanaf het plein bereikbaar zodat een goede beheersbaarheid mogelijk is.De volumeopbouw vormt een overgang van de lagere bibliotheek naar de hogere sporthal. Horizontale banen van metselwerk bepalen het beeld van het gebouw aan het nieuwe plein. Knikken in de gevel geleden de massa en zorgen voor een dynamisch perspectief. Door het vele glas is goed zichtbaar wat er binnen in het gebouw gebeurt. Het metselwerk bestaat uit verschillende kleuren en verwijst naar het lokale gebruik van baksteen in Belfeld.


Binnen zorgen de openheid en het licht voor een heldere interne organisatie en goede zichtlijnen. Kleuraccenten bevorderen de oriëntatie. De natuurlijke materialen binnen en buiten geven een warme sfeer, zodat het gebouw aanvoelt als een tweede thuis. Op deze manier willen we een gebouw maken dat past bij Belfeld en waar alle inwoners trots op zijn.

Details

Opdrachtgever Urbanus Woonservice, Gemeente Venlo Project nieuwbouw cultureel centrum
Type Combinatiegebouwen, Herbestemming, Zorg Locatie Stevensplein 2, 4, Belfeld
Bekijk op de kaart
Grootte 1600 m²(nieuwbouw) + 2200 m²(verbouw) Oplevering 2013
Adviseurs Van der Laar, Eindhoven (constructies) Nelissen Ingenieursbureau, Eindhoven (installaties)