Extension of the Limburg Museum Venlo

Info

The Limburg Museum shows the history of Limburg. The entrance and the office area are made of steel and glass, this refers to the modern era. The long brick wall is a reference to the ancient city wall of Venlo which formerly occupied the site.
Behind that wall are the wooden exhibition halls. Visitors can enter these “exhibition cabinets” through a passage of balconies.


Aanleiding voor de uitbreiding was de wens de duurzaamheid van het gebouw te vergroten. Zo biedt de uitbreiding in de kelder plaats aan nieuwe installaties voor warmte-koude-opslag. Daarnaast omvat de uitbreiding zes nieuwe tentoonstellingszalen. Op de begane grond is speciaal ruimte gemaakt voor het conserveren en tentoonstellen van het mikwe. Dit 13e eeuwse joodse badhuis is in 2004 aangetroffen bij archeologisch onderzoek aan de Maasboulevard en is het oudste joodse monument van Nederland. De uitbreiding sluit logisch aan op de al bestaande structuur van het museum. Op deze wijze is het gelukt om binnen een zeer beperkte tijd het museum van de gevraagde extra vierkante meters te voorzien en is het gebouw na realisatie klaar voor de Floriade in 2012.

Details

Client Province Limburg, Stichting Limburgs Historisch en Volkskundig Museum Project extension of the museum with six new exhibition halls
Type Public buildings Location Keulsepoort 5, Venlo
View on the map
Size 1.140 GFA Completion 2012
Advisors Palte, Valkenburg a/d Geul (construction) Volantis, Venlo (installations) Contractor BAM Utiliteitsbouw BV, Eindhoven