OZW Vrije Universiteit Amsterdam

Info

Nieuw baken in het architectonische landschap van de VU is het Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn. Het geeft vorm aan een innovatief onderwijsconcept waarin MBO, HBO en WO zijn gecombineerd. De zachte vorm van de ronde bakstenen wanden doet denken aan de Amsterdamse School en sluit aan op de aard van de opleidingen. 

De verticaliteit en hoofdvorm worden ondersteund door de raamverdeling. Deze maakt meteen de transparantie en dynamiek van het interieur zichtbaar dat een samenspel is van leercentra rond vides. De vides openen de functies – verspringend en diagonaal – vanaf de zuidzijde. Lange zichtlijnen verkleinen het gebouw. Vanaf de plint is er bijvoorbeeld zicht tot de zesde verdieping. Utilitaire functies zijn ondergebracht in de ‘ruggengraat’. Op de koppen bevinden zich de meer afgesloten werkplekken. De openbare plint is transparant en trekt de aandacht met het mysterieuze volume van de collegezaal. Het opleidingsinstituut is een speels landschap waar men doorheen dwaalt en elkaar ziet en ontmoet.

Details

Opdrachtgever Vrije Universiteit Amsterdam Project Nieuwbouw onderwijs, zorg en welzijn
Type Onderwijs, Zorg

Locatie De Boelelaan, Amsterdam
Bekijk op de kaart
Grootte 20.250 m2 Oplevering Januari 2006
Adviseurs Royal Haskoning, Nijmegen (constructies), Sweegers en de Bruijn B.V., Den Bosch (installaties) Aannemer J.P van Eesteren, Amsterdam

Zie ook