Loverixplein Banholt

Info

In ons ontwerp voor een woonhuis in Banholt, een dorpje in het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg, verbinden wij de historie met het heden. Voor de opdrachtgevers hebben wij een strakke schuurvorm ontworpen die in haar vorm en uitstraling aansluit op de naastgelegen bestaande bebouwing. De berging en de garage zijn hierbij onderdeel van het geheel, dit ensemble omsluit een patio-achtige buitenruimte waarin plekken met zon en schaduw elkaar afwisselen. De poort ter hoogte van de voordeur van het huis biedt toegang tot het perceel. Het noordelijke deel omvat een hoogstam-fruitboomgaard die refereert aan het lokale landschap.

Het bovenste deel van de schuurvorm is bijna volledig omkleed met houten latten, die de lange vorm van het huis benadrukken. In de begane grondgevels worden dichte delen afgewisseld met grote transparante delen die het uitzicht op het landschap omkaderen. Het volume van de woning ligt op twee punten iets naar binnen ten opzichte van de houten schuurvorm en maakt hierdoor ruimte voor de ingang. De betonnen plint licht het hoogteverschil van het landschap uit en biedt tegelijkertijd toegang tot de overdekte route naar de voordeur.

De entree verzorgt hierdoor een geleidelijke overgang van buiten naar binnen. De trap ligt in het verlengde van de entree en draait een kwartslag om vervolgens langs de oude bakstenen muur omhoog te gaan. Het woongedeelte ligt op het zuiden en kadert door verdiepingshoge ramen het glooiende landschap in. De keuken ligt op het noorden en is door een glazen pui verbonden met de binnenplaats. Op de bovenverdieping ligt de overloop aan de westkant van de nok waaraan twee slaapkamers, een badkamer, een toilet, en een ouderslaapkamer met ensuite badkamer geschakeld zijn. 

Details

Opdrachtgever Particulier Project Woning- en tuinontwerp
Type Interieur, Woningbouw

Locatie Banholt, Zuid-Limburg, Banholt
Ontwerp Begin 2018

Zie ook