Folly ontwerp wordt gebouwd!

Het team van Jeanne Dekkers Architectuur ontwierpen drie folly’s voor Folly Art Norg waarvan ‘bescheiden bouwsel’ uitgevoerd gaat worden.
Een folly is een bouwwerk wat opzettelijk nutteloos is, maar wel architectuur representeert. Wij vinden het belangrijk dat het bouwwerk een verhaal vertelt of een beleving faciliteert.

Jaarlijks organiseert Stichting Amonet een folly tentoonstelling in het Drentse Landschap van Norg. Om deze tentoonstelling te kunnen realiseren startte de stichting de afgelopen paar maanden de zoektocht naar enthousiaste ontwerpers met bijzondere folly ideeën, om vervolgens een selectie te kunnen maken van geschikte folly’s voor de folly route.

Het ‘Bescheiden Bouwsel’

Het ‘Bescheiden Bouwsel’ is het ontwerp wat we zullen gaan bouwen. Het ontwerp dankt zijn naam aan het bescheiden karakter. Dit komt voornamelijk naar voren in zijn nederige doel; het versterkt de ervaring van de schoonheid van het landschap, door de manier waarop de bezoeker van Folly Art Norg door de spannende vorm wordt geleid.

Doordat het ontwerp als een soort simpele, gevouwen structuur in het landschap staat, kan ook de vormgeving als bescheiden worden bestempeld. Verder is die bescheidenheid terug te zien in de rustige, natuurlijke materialisatie.

Wanneer de bezoeker het ‘Bescheiden Bouwsel’ betreedt is deze eerst licht en ruim. Vervolgens worden de wanden hoger en het pad smaller, zelfs zo smal dat de bezoeker net de laatste draai kan maken. Hierna opent het ontwerp zich naar het Drentse landschap, waardoor het achterliggende zicht, wat eerst onbekend was, spectaculairder en als veel mooier wordt ervaren.

D86

Ontwerpen met gehuurde materialen was één van de andere ideeën die naar boven kwam tijdens het ontwerpen van de follies. De folly ‘D86’ was hiervan het resultaat. De naam is een verwijzing naar de hunebedden in de omgeving (D2) en is vernoemd naar het aantal steigerbuizen dat er in verwerkt is (86). D86 representeert een hunebed gelegen tussen de bomen van het bos.  Het ‘bos’ is hierbij gemaakt van gehuurde steigerbuizen van verschillende hoogtes. Ze blokkeren het zicht op de  mysterieuze ‘steen’ in het midden. Tevens fungeren ze als een fysieke barrière waar de bezoeker doorheen dwaalt.

Wanneer men naar de folly toeloopt is een glimp op te vangen van wat een hunebed in het midden lijkt te zijn. Enkel wanneer de bezoeker het midden van D86 bereikt is de ‘steen’ volledig zichtbaar. Vervolgens ontdekt de bezoeker dat de ‘steen’ in werkelijkheid gemaakt is van gerecycled polyester en mortel.  Het beschutte zicht en het misleidende materiaal wekken een gevoel van mysterie en intrige op rondom de folly, net als bij de echte hunebedden.

Norgs Neoliet

De Norgse Neoliet is de laatste inzending; een hedendaagse megalithische Folly. Het concept vindt zijn oorsprong in de hunebedden; vreemde bebouwingen die, in onze cultuur en samenleving, geen functionele betekenis hebben. Tegelijkertijd bezitten ze een mysterieuze aantrekkingskracht. De gelijkenis tussen al de megalithische sculpturen door Europa is dat deze steevast gemaakt zijn van het grootste en meest zware materiaal voorhanden. In die tijd: gigantische stenen. Het materiaal werd vervolgens gestapeld tot overdekkende rationele structuren (wanden en een dak) die ze bij uitstek menselijk maken.

Bij dit ontwerp wordt voorgesteld om een hedendaagse Neoliet te realiseren in Norg. Een rationele stapeling van het grootste en meest zware materiaal wat vandaag de dag verkrijgbaar is: geprefabriceerde betonelementen. Zwaar, groot, stapelbaar en goedkoop! Daarom zullen bij dit ontwerp gebruikte bouwmaterialen zoals kanaalplaatvloeren, kalkzandsteenblokken en rioolbuizen gebruikt kunnen worden. Door het gebruikte en verweerde uiterlijk van deze materialen versterkt de megalithische kwaliteiten van het bouwwerk; het lijkt alsof de Folly er altijd al heeft gestaan.