Brandweerkazerne Rijswijk

  • brandweerkazerne Rijswijk, Jeanne Dekkers architecten

Info

Aan het kruispunt Churchill-Beatrixlaan is een nieuwe brandweerkazerne gebouwd. De kazerne is gericht op 24-uursverblijf en is onder meer voorzien van een woonkamer, slaapkamers en een fitnessruimte. Het ontwerp kan worden gezien als één dak waaronder de brandweer haar thuis vindt. Vier ‘spanten’ torenen boven het dak uit en staan haaks op het interne gangencircuit. Door hun glasstroken vormen ze fraaie lichtstraten in het interieur en exterieur. De uitrukmogelijkheid van de kazerne ligt aan de groene en ruime Churchill-laan. De slaapkamers liggen aan de andere zijde, aan een straat met woonhuizen. De entree bevindt zich op de kop en wordt geaccentueerd door de getrapt oplopende uitkragingen van de verdiepingen. Glasgevels openen de huiskamer, kantine en de kamer van de commandant naar de straat. De gevelbekleding volgt de aard van de achterliggende functies: het baksteen aan de slaap- en kantoorzijde gaat, via een mix van baksteen en glas in de kopgevel, over in het aluminium en glas van de remise aan de andere zijde.

Details

Opdrachtgever Gemeente Rijswijk Project Nieuwbouw brandweerkazerne
Type Publieke gebouwen Locatie Burgemeester Elsenlaan, Rijswijk
Bekijk op de kaart
Grootte 3.400 m2 Oplevering 2009
Adviseurs Pieters Bouwtechniek, Delft (constructies) Valstar Simonis, Rijswijk (installaties) Aannemer Koudijs Bouw