Brandweerkazerne Apeldoorn

Info

Naast het reeds bestaande politiekantoor moest op een smal en lang kavel aan de Vosselmanstraat in het centrum een nieuwe brandweerkazerne komen. Het langgerekte gebouw kreeg een duidelijke kop en staart. De kop is het woongedeelte voor de brandweerlieden in 24-uurs dienst. De woonkamer en kantine bevinden zich in het ‘halvemaanvormige’ volume, de slaapkamers in het rechthoekige gedeelte. Samen fungeren ze als kleine semi-zelfstandige villa. In het ‘lijf’ bevinden zich de uitruk en stalruimte. Omdat er door het smalle kavel geen plaats was voor uitrukmogelijkheden loodrecht op de straat, zijn deze schuin aan beide zijden gerealiseerd. Deze oplossing had een scheve constructie tot gevolg die werd opgevangen met het golvende dak. De vorm is daarmee een directe afgeleide van de constructie. Ovale bovenlichten golven mee met het dak en voorzien de remise van daglicht. In de staart van het gebouw bevinden zich de ‘vuile’ ruimtes, zoals de werkplaats, het magazijn en de schoonmaak.

Details

Opdrachtgever Gemeente Apeldoorn Project nieuwbouw brandweerkazerne
Type Publieke gebouwen Locatie Vosselmanstraat, Apeldoorn
Bekijk op de kaart
Grootte 2.270 m² Oplevering 1994
Adviseurs ACN constructeurs B.V., Dordrecht (constructies Fuchs consultants B.V., Apeldoorn (installaties)