BMW De Caumer Hoensbroek

Info

De Brede Maatschappelijk Voorziening (BMV) ‘’De Caumer’’ in Hoensbroek-Zuid bevat een maatschappelijk centrum met logopedie, een peuterspeelzaal en een basisschool. In ons ontwerp wordt het open onderwijsconcept, de duurzame ambities van IBA Parkstad en de parkachtige omgeving met elkaar versmolten. Met respect voor het mijnbouw verleden en zicht naar een groene toekomst brengt dit ontwerp het beste van het de twee werelden samen. Een gebouw om trots op te zijn!

De vorm van De Caumer opent zich naar het park en heeft tegelijkertijd een representatieve kop naar de wijk. De open gevel en een speelse luifel omsluiten een groene en natuurlijke speelplaats die in nauwe verbinding staat met het Caumerbeekpark. De maatschappelijke buurtfuncties liggen aan de straat en de peuterspeelzaal is gepositioneerd aan de binnenplaats. Alle functies van De Caumer zijn gecentreerd rond de lichte centrale aula met multifunctionele tribunetrap. Via schuifwanden kunnen  het speellokaal en de multifunctionele zaal van het maatschappelijk centrum op meerdere manieren verbonden worden met de aula. De open leerlandschappen van de onder-, midden- en bovenbouw zijn ingericht met multifunctionele en flexibele meubels die aangepast kunnen worden aan elke lesmethode.

Duurzame oplossingen zijn verbonden aan meerdere functies en zijn zichtbaar gemaakt om te kunnen fungeren als leermiddelen. Het gehele gebouw is houtbouw waarbij ruwbouw ook gelijk afbouw is. Het aanwezige mijnwater van Hoensbroek wordt gebruikt als warmtewisselaar voor het ventilatiesysteem. Aan de hand van nachtventilatie en een ‘Iterson-toren’ wordt ’s nachts De Caumer geventileerd, tegelijkertijd accentueert de ‘Iterson-toren’ een specifieke leerplek in de onder- en middenbouw.

Details

Opdrachtgever Gemeente Heerlen, IBA Parkstad Project Basisschool, peuterspeelzaal, buurtcentrum en logopedie
Grootte 2.500m2

Zie ook